Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest dak herkennen: enkele tips!

We weten ondertussen al dat asbest niet thuishoort in woningen. Toch is het vaak nog aanwezig in oudere huizen. Denk je dat er asbest in je dak zit, maar ben je niet zeker? Leer hoe je asbest in je dak kan herkennen aan enkele kenmerken. Wat moet je doen als er wel degelijk asbest in je dak zit? En wat zal dit je kosten? Lees het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe asbest in mijn dak herkennen?
Prijs asbest laten inventariseren en verwijderen
Wat moet je doen als je asbest in je dak hebt?
Ontvang offertes om asbest te verwijderen

 

 

Wat is asbest?

Asbest is een vezelachtig mineraal dat van nature voorkomt in de vorm van magnesium-, ijzer- of natriumsilicaat. In de bouw gebruikten producenten het vaak als grondstof voor verschillende bouwmaterialen en -producten. Sinds 1945 werd asbest populair vanwege zijn eigenschappen: sterk, duurzaam, isolerend, brandwerend en betaalbaar. Toen was het nog niet bekend dat het inademen van asbestvezels schadelijk is voor de gezondheid.

Sinds 1998 is er in België een verbod op asbesthoudende materialen. Woningen of bijgebouwen die hierna gebouwd of gerenoveerd zijn, zouden geen asbest mogen bevatten. Het blijft wel mogelijk dat mensen oude materialen hergebruiken of tweedehands overnemen.

Ben je niet zeker of er asbest in jouw dak zit en hoe je het kan herkennen? Schakel een expert in! Na een asbestinventarisatie krijg je een duidelijk asbestattest dat je zegt of er asbest aanwezig is en wat je ermee moet doen. Kom in contact met gecertificeerde specialisten via ons offerteformulier.

Asbest dak herkennen

 

Hoe asbest in mijn dak herkennen?

Asbest zelf heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs. Asbesthoudende daken bestaan meestal uit grijze tot donkergrijze materialen. Een ander kenmerk van een dak met asbest noemen we asbestbloemen. Dit zijn witte vlekken verspreid over het oppervlak. We maken even het onderscheid tussen meerdere soorten dakbedekkingen die mogelijk asbest bevatten:

 

1. Asbest dakpannen of leien herkennen

Wanneer we over dakpannen spreken, bedoelen we hier de donkergrijze platte leien. De bekende gebakken dakpannen zijn altijd asbestvrij. Je kijkt het best naar:

 • Productiejaar: leien geproduceerd voor 1990 zijn altijd asbesthoudend. Leien geproduceerd na 1996 zijn altijd asbestvrij. Let wel op, geproduceerd is niet hetzelfde als gelegd. Er werd in de bouw nog vaak oud asbest materiaal gebruikt. Pas na 2001 was er een algemeen verbod op productie en gebruik.
 • Bepaalde merken: zijn je leien geplaatst na 1990, maar voor 1996? Dan moet je oppassen voor merken zoals Eterna, Multex, Big Ben of Country. Deze zijn bekend om asbest te bevatten.
 • Grootte: wanneer je kleine leien hebt van 40 x 20 cm of 40 x 24 cm heb je te maken met asbesthoudende leien. Grotere leien van 60 x 40 cm, 60 x 32 cm en 45 x 32 cm zijn asbestvrij.
 • Vezels: wanneer je bij asbesthoudende leien in de breuklijn kijkt, zie je grote, witte vezels. Asbestvrije dakleien hebben veel fijne haartjes in de breuklijn. Ze hebben een licht gekarteld, glad oppervlak waarop bijna nooit mos groeit.

 

2. Asbest golfplaten herkennen

Deze grote golvende platen zie je meestal op het dak van oude koterijen of schuurtjes. Ze zijn makkelijk en snel te plaatsen en waren daarom erg populair. Hoe weet je of jouw golfplaten asbest bevatten?

 • Productiejaar: golfplaten geproduceerd voor 1992 zijn altijd asbesthoudend. Golfplaten geproduceerd na 1997 zijn altijd asbestvrij. In 1998 kwam er in België een verbod op de productie van asbestcement. Toch kunnen daken die nadien geplaatst werden nog asbest bevatten. Veel bouwbedrijven hebben namelijk hun voorraad asbestgolfplaten en leien nog opgebruikt. Pas in 2001 was er een Europees verbod op het gebruik en het op de markt brengen van alle soorten asbesthoudende producten.
 • Markeringen: meestal is asbest opsporen giswerk. Bij golfplaten kan je het nog relatief snel achterhalen. Op de één-na-laatste golfplaat staan namelijk letters. N, NT, AF, AFM, NA, AP of AV op je golfplaten betekent dat ze asbestvrij zijn. Staat op de golfplaat één van de volgende letters? Dan zit er zeker asbest in: AT, NF, CAF.
 • Vezels: meerdere lagen en een wafelstructuur in de vorm van een honingraat wijzen op asbest. Kijk ook naar de vezels in de breuklijn. Dan zie je grote vezels. Bij fijne vezels zijn de platen asbestvrij.

 

Wil je zeker zijn of er asbest in je dak zit? Dan laat je dit best aan een expert over. Zonder een labo-analyse blijft het heel moeilijk om asbest in je dak te herkennen. Je krijgt hierbij zekerheid en ook een asbestattest. Laat een asbest deskundige je dak inspecteren of door een labo onderzoeken!

 

Asbest dakpannen herkennen

 

Hoeveel kost het om asbest te laten inventariseren en verwijderen?

Prijzen verschillen per expert en per regio, maar ze hangen ook af van hoe moeilijk het is om je asbest te verwijderen (als de dakbedekking bv. erg oud en broos is). In de onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen voor het inventariseren en verwijderen van asbest in je woning.

 

UitvoeringSpecificatieGemiddelde prijs (excl. btw)
AsbestinventarisDestructief€ 650 à 1.500
Niet-destructief€ 100 à 600
Asbestplaten verwijderen1 - 10 m² € 500 à 675
11 - 20 m² € 700 à 800
21 - 30 m² € 750 à 850
31 - 50 m² € 800 à 975
Asbest afvoerenper 100 kg€ 20 à 25

 

Wil je de totaalprijs weten voor de opsporing en verwijdering van asbest in jouw dak? Via onze offerteservice ontvang je offertes van meerdere asbestspecialisten in je buurt. Vergelijk nu de prijzen!

 

Wat moet je doen als je asbest in je dak hebt?

In bepaalde gevallen is het niet altijd nodig om asbest meteen te verwijderen. Maar het blijft asbest, dus het is sowieso uiteindelijk het doel om dit materiaal vroeger of later te verwijderen. Hieronder beantwoorden we enkele vragen over asbest in je dak.

 

VRAAG 1: moet ik het asbesthoudende materiaal verwijderen of niet?

Over het algemeen geldt deze regel: is asbest in slechte staat of zit het ingesloten en komt het bij renovatiewerken bloot te liggen? Dan ben je verplicht om het te verwijderen. De volgende lijst somt op wat je moet doen met je asbesthoudende materiaal:

 • Staat asbest: er zijn 3 onderscheidingen in asbest gebaseerd op hoe waarschijnlijk het is dat asbest vrijkomt. Als asbest goed gebonden is met ander materiaal (hechtgebonden asbest), is de verwijdering niet verplicht. Bij semi- of niet-hechtgebonden asbest is het mogelijk dat asbestvezels vrijkomen. Het bindmiddel is niet sterk genoeg. Dit vormt een gezondheidsgevaar. Deze soorten moet je verplicht laten verwijderen. Voor je eigen veiligheid laat je dit best doen door een expert.
 • Bij verkoop: sinds 23 november 2022 is een asbestattest nodig als je je woning verkoopt (van voor 2001). Je bent als verkoper niet verplicht om de schadelijke asbest te verwijderen. Voor verhuurders is er geen verplichting rond het hebben van een asbestattest.
 • Bij renovatie: is het asbesthoudende materiaal in slechte staat? Of komt het bloot te liggen tijdens renovatiewerken? Dan moet je het asbesthoudende materiaal laten verwijderen. Ook bij een volledige sloop van het huis moet je asbest veilig laten verwijderen.
 • Op lange termijn: de Vlaamse Regering bepaalde in haar actieplan Asbestafbouw dat alle risicovolle asbesttoepassingen (bv. asbestdaken, asbestgevels en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen) in Vlaanderen tegen 2034 vervangen moeten zijn. Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.

 

TIP: hoe langer je wacht, hoe duurder het is om je asbest te verwijderen. Dit komt omdat asbest in slechte staat moeilijker is om te verwijderen. Je wacht dus best niet te lang met je asbest te laten verwijderen. Stel een asbestspecialist aan.

 

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is het document dat je krijgt na een asbestinventarisatie. Het OVAM baseert zich op het inventarisatierapport om het asbestattest op te maken. Het beschrijft welke materialen of onderdelen van je gebouw asbest bevatten en in welke staat je asbest is. Ten slotte geeft het attest ook advies over hoe je het veilig kan beheren of verwijderen.

 

 

VRAAG 2: hoe vind ik een vakspecialist voor een asbestanalyse?

Een asbest dak herkennen is niet zo makkelijk omdat asbest microscopisch klein kan zijn. Er zijn enkele factoren waaraan je asbest kan herkennen, maar soms blijft het giswerk. Een professional en een labo-analyse zijn de meest betrouwbare manier om asbest te herkennen.

Zo’n asbest expert kan meteen je hele huis analyseren. Asbest zit namelijk niet enkel in daken. Heel wat andere bouwmaterialen kunnen asbest bevatten.

Hoe vind je nu een vakspecialist voor een asbestanalyse? Dat is simpel! Vul je gegevens in op ons offerteformulier en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende asbest experten in je buurt. Zo kan je zelf vergelijken en kiezen welke expert het best bij jou past. Vind jouw asbest specialist hier.

 

asbestplaten dak herkennen

 

 

VRAAG 3: wat doen in afwachting van verwijdering?

Je hebt ontdekt dat je dak asbest bevat. Wat nu? Het laten verwijderen natuurlijk. In de tussentijd kan je enkele veiligheidsrichtlijnen volgen. Hieronder sommen we enkele belangrijke tips op.

 • Vermijd schade aan je dak: bij werken aan je dak kunnen deeltjes asbest vrijkomen. Probeer daarom niet aan je dakbedekking te komen voor het verwijderd is.
 • Gebruik je regenwaterleiding niet: via de dakgoot kunnen er asbestdeeltjes in het regenwater terechtkomen. Gebruik het regenwater dus niet om bijvoorbeeld de tuin te besproeien of om schoon te maken. Deze deeltjes blijven schadelijk.
 • Ontmos het dak niet: het is niet enkel gevaarlijk, maar ook verboden om een asbestdak te ontmossen. Door deze klus kan je het dakoppervlak beschadigen, waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Ook het reinigen van je dak met een hogedrukreiniger moet je absoluut vermijden.

 

VRAAG 4: wat na de verwijdering?

Na de verwijdering kan je genieten van een asbestvrij dak. Als je binnenkort van plan bent om je huis te verkopen is een nieuw asbestattest verplicht. Voor een renovatie is het nodig een asbestattest te bezitten als je een sloop- en heropbouwpremie wil aanvragen. In de volgende gevallen ben je verplicht om je bestaande asbestattest te laten vernieuwen binnen een termijn van één jaar:

 • Er zijn nieuwe asbesthoudende materialen gevonden.
 • Je hebt asbesthoudende materialen laten verwijderen, waardoor je huis van ‘niet-asbestveilig’ naar ‘asbestveilig’ gaat.
 • De toestand van je asbesthoudende materialen is veranderd door een ramp of een incident.

De prijs van een vernieuwd asbestattest is goedkoper dan een standaard asbestattest. De expert zal minder lang bezig zijn met de inventarisatie omdat hij zich kan baseren op het vorige attest.

 

CONCLUSIE: vertrouw op de expertise van specialisten

Asbest is erg moeilijk om te herkennen. Tijdens een asbestinventarisatie kunnen specialisten zelf niet altijd vaststellen of je materialen asbest bevatten. In dat geval nemen zij een staal om dit door een labo te laten analyseren. Zo ben je 100% zeker van de aan- of afwezigheid van asbest.

Op zoek naar een asbestspecialist? Je kan een betrouwbare expert in je buurt vinden via ons onderstaande offerteformulier:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven