Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Erkende asbestverwijderaars

Asbest verwijderen houdt grote risico’s in voor je gezondheid. Daarom schakel je best een erkende asbestverwijderaar in die het asbest veilig en correct kan verwijderen. In sommige gevallen is dit zelfs verplicht. Maar hoe vind je nu erkende asbestverwijderaars? Hoe gaan deze te werk? In welke gevallen is het verplicht om een erkend bedrijf in te schakelen? En hoeveel kost dit? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Verplicht asbestverwijderaar inschakelen?
Werkwijze erkende asbestverwijderaars
Kosten asbest professioneel verwijderen
Waarom erkende asbestverwijderaar inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes van erkende bedrijven

 

 

Hoe herken je erkende asbestverwijderaars?

Erkende asbestverwijderaars zijn door de Vlaamse overheid erkend voor de verwijdering van asbesthoudende materialen. Bovendien mogen ze dit zowel volgens de couveusezakmethode, volgens de methode van ‘eenvoudige handelingen’ en volgens de hermetisch afgesloten zone doen. Voor de erkenning als asbestverwijderaar moeten vakmannen een opleiding volgen en een certificaat behalen. De overheid stelt een lijst van zulke erkende asbestverwijderaars beschikbaar.

Op zoek naar een erkende asbestverwijderaar? Via onze offerteservice brengen we je in contact met erkende bedrijven die het asbest deskundig kunnen verwijderen. Je kan ook offertes van meerdere asbestverwijderaars vergelijken om een doordachte keuze te maken. Ontvang vrijblijvend offertes.

asbest verwijderaar

 

Is een erkende asbestverwijderaar inschakelen verplicht?

Ben je verplicht om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen of kan je asbest ook zelf weghalen? Dat hangt in grote mate af van het soort asbest en waar die zich bevindt:

 

1. Zelf verwijderen of asbestverwijderaar inschakelen

In volgende gevallen heb je de keuze om de asbest zelf te verwijderen of om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen:

 • Niet beschadigd hechtgebonden asbest binnenshuis: het moet gaan om asbesthoudend materiaal dat zich binnenshuis bevindt en volledig intact is én blijft tijdens het verwijderen.
 • Hechtgebonden asbest buitenshuis: hier betreft het alle vormen van hechtgebonden asbest dat zich buitenshuis bevindt, dus zowel beschadigd als niet-beschadigd.

BELANGRIJK: beschadigd hechtgebonden asbest buitenshuis mag je enkel verwijderen indien er niemand anders in de buurt is en je het asbest niet verder beschadigt door het weg te halen. Als je ervoor kiest om zelf asbest te verwijderen, neem je bovendien best uitgebreide maatregelen om dit op een veilige manier te kunnen doen. Wil je zeker zijn van een correcte verwijdering? Dan schakel je best een erkende vakman in.

 

2. Verplicht erkende asbestverwijderaar inschakelen

In onderstaande gevallen ben je verplicht om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen:

 • Semi-hechtgebonden en losgebonden asbest: voor alle gevallen van semi-hechtgebonden en losgebonden asbest, zowel binnen- als buitenshuis en in alle toepassingen.
 • Moeilijk te verwijderen hechtgebonden asbest: hier gaat het om hechtgebonden asbest dat kan beschadigd geraken tijdens de verwijdering en alle vormen van risicovolle asbesttoepassingen.

BELANGRIJK: asbest is niet altijd duidelijk waar te nemen. Bovendien is het ook niet altijd eenvoudig om te bepalen om welke soort asbest het gaat. Daarom kan je best een beroep doen op een expert. Deze kan de asbest correct opsporen en onderscheiden en adviseert je over de verder te nemen stappen. Kom in contact met erkende asbestverwijderaars via onze offerteservice.

 

Werkwijze erkende asbestverwijderaars

Hoe gaat een erkende asbestverwijderaar nu te werk? We gaan hieronder dieper in op de verschillende stappen die een vakman doorloopt om asbest te verwijderen.

 1. Asbestinventarisatie opstellen

  Een erkende asbestverwijderaar zal altijd eerst een verplichte asbestinventaris opstellen. Dat is een document waarin alle materialen opgelijst zijn die asbest bevatten. Om dit document op te stellen, voert een asbestverwijderaar een inspectie uit van het gebouw. Na de asbestinventaris ontvangt de eigenaar van het gebouw een asbestattest. In sommige gevallen moet je zelfs verplicht over een asbestattest beschikken.

 2. Asbest verwijderen

  Als duidelijk is waar de asbest zich bevindt en om welke soort het gaat, kan de vakman de asbesthoudende materialen verwijderen. Gaat het om hechtgebonden asbest? Dan ben je niet verplicht om dit meteen te verwijderen of een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Semi-hechtgebonden en losgebonden asbest daarentegen moet je zo snel mogelijk laten verwijderen. Bij het verwijderen zal een vakman altijd de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om dit veilig te kunnen doen.

 3. Asbesthoudende materiaal afvoeren

  Nadat het asbesthoudende materiaal verwijderd is, zal een vakman dit stevig verpakken en afvoeren naar een geschikt containerpark. Een erkende asbestverwijderaar zal ook de nodige maatregelen nemen om de asbest op een veilige manier te kunnen vervoeren. Ook daarvoor gelden namelijk bepaalde regels. Zo mag je zelf enkel hechtgebonden asbest afvoeren en moet je dit afzonderlijk aanbieden, afgedekt vervoeren en verpakken in asbestzakken. Om zeker te zijn dat dit op een correcte manier gebeurt, schakel je dus best een vakman in.

 

Prijs erkend asbestverwijderaar

Hoeveel het kost om asbest te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar? Dat hangt vooral af van de omvang van de asbestwerken en het soort asbest. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de prijzen voor het verwijderen van asbest:

Type asbestwerkenGemiddelde prijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 - 500
Asbestattest€ 35
Asbest verwijderen€ 10 - 30 per m²
Asbest afvoeren€ 20 à 25 per 100 kg

LET OP: de prijzen om asbest te laten verwijderen verschillen per expert. Daarom raden we je aan om offertes aan te vragen van meerdere erkende bedrijven. Zo kan je gericht prijzen en voorstellen vergelijken en een doordachte keuze maken. Vul het offerteformulier in.

 

Druk de prijs om asbest te laten verwijderen met premies!

In bepaalde gevallen kan je voor het laten verwijderen van asbest een premie ontvangen. Zo krijg je via de Mijn VerbouwPremie bijvoorbeeld € 8 per m² voor asbestverwijdering (max. 40% van factuurbedrag) wanneer je dit combineert met de plaatsing van nieuwe dakisolatie. Voor niet-residentiële, asbesthoudende gebouwen kan je ook een eenmalige premie krijgen om asbest te verwijderen én zonnepanelen te plaatsen.

TIP: er zijn verder nog andere financiële voordelen waarop jij misschien aanspraak kan maken. Laat je daarom zeker informeren over de mogelijke premies en financiële voordelen door een erkende vakman. Kom in contact met erkende asbest verwijderaars via onze offerteservice.

 

erkende asbestverwijderaars

 

Waarom een erkende asbestverwijderaar inschakelen?

In sommige gevallen is het dus verplicht om een erkende asbest verwijderaar in te schakelen. Maar ook voor het verwijderen van hechtgebonden asbest raden we aan om een beroep te doen op een asbest verwijderaar. Het verwijderen van asbest houdt namelijk altijd risico’s in. Door een professioneel bedrijf in te schakelen, geniet je van heel wat voordelen:

 • Veilige verwijdering: asbest verwijderen houdt altijd gezondheidsrisico’s in, zeker wanneer dit niet op de correcte manier gebeurt. Wil je zeker zijn van een veilige verwijdering? Dan schakel je best een expert in.
 • Voorbereiding en afwerking: de meeste erkende asbestverwijderaars zullen voor de verwijdering ook altijd de verplichte asbestinventarisatie uitvoeren en ervoor zorgen dat het asbesthoudende materiaal ook correct afgevoerd wordt na de werken.
 • Juiste materiaal: om asbest te verwijderen, heb je het juiste materiaal nodig, alsook beschermende kledij en een stevige verpakking om het materiaal af te voeren. Een expert zal altijd werken met kwalitatief en beschermend materiaal.
 • Garantie: loopt er bij het verwijderen van de asbest toch iets mis? Dan zal een vakman altijd de kosten dragen. Als je zelf asbest verwijdert, ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele bijkomende kosten.
 • Premies: om aanspraak te kunnen maken op de premies voor asbestverwijdering moet je altijd een beroep doen op een deskundig asbest verwijderaar.

 

Vind een geschikte vakman door offertes te vergelijken!

Om een geschikte asbestverwijderaar te vinden, vergelijk je best meerdere offertes. Zo kan je een vakman kiezen in de buurt om verplaatsingskosten te beperken, maar je kan ook de prijsvoorstellen en voorwaarden van verschillende asbestverwijderaars vergelijken. Via het onderstaande offerteformulier ontvang je offertes van vakmannen in jouw buurt:

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven