Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten asbest herkennen

Asbest is in heel wat woningen aanwezig in de bouwmaterialen. Over het algemeen geldt dat je asbest best  zo snel mogelijk laat verwijderen vanwege de gezondheidsrisico’s. Die gevaren van asbest kunnen wel verschillen afhankelijk van het soort asbest. Welke types asbest zijn er? Hoe kan je de verschillende soorten asbest herkennen? En hoe pak je ze aan? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe soorten asbest herkennen?
Wat te doen als je asbest herkent?
Asbest verwijderen kosten
Kan ik zelf asbest verwijderen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Welke soorten asbest zijn het meest gebruikt in bebouwing?

Asbest is een verzamelnaam die enkele natuurlijke mineralen omvat. Die mineralen bestaan uit kleine vezels die je niet met het blote oog kan waarnemen. Zolang de asbestvezels vastzitten in het materiaal, is dit ongevaarlijk. Wanneer die vezels echter loskomen door ouderdom, verbouwingen, beschadiging… brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is dan ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen 3 verschillende soorten asbest:

Heb ik asbest in mijn woning? Om te weten of je bouwmaterialen asbest bevatten, kan je kijken naar het productiejaar en de structuur van het materiaal. Maar wil je zeker zijn over waar het asbest precies zit en met welke soort je te maken hebt? Dan schakel je best de hulp in van een expert. Kom in contact met meerdere erkende asbestverwijderaars via onze offerteservice.

soorten asbest herkennen

 

Hoe de soorten asbest herkennen?

De verschillende soorten asbest hebben elk een andere structuur waaraan je ze kan herkennen. Het is belangrijk om dit onderscheid te kunnen maken, aangezien niet elke soort even schadelijk is. We zetten even de belangrijkste kenmerken van de 3 soorten asbest op een rij:

1. Hechtgebonden asbest

Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels altijd stevig vast in het bouwmateriaal, omdat ze gebonden zijn met een bindmiddel zoals cement of bitumen. Je herkent deze soort asbest aan de manier waarop het gebruikt wordt en de structuur van het materiaal. Zo zal je hechtgebonden asbest bijvoorbeeld vaak tegenkomen in golfplaten, bloembakken, asbesthoudende leien, gevelpanelen, afvoerleidingen…

2. Semi-hechtgebonden asbest

Deze soort asbest was oorspronkelijk een vorm van hechtgebonden asbest, maar door beschadiging, verwering of veroudering is het bindmiddel van de vezels niet meer in goede staat. Daardoor wordt het materiaal broos en kunnen de vezels makkelijker loskomen. Semi-hechtgebonden asbest kan je bijvoorbeeld vinden in verouderde of verweerde golfplaten.

3. Niet-hechtgebonden of losgebonden asbest

Dit is het gevaarlijkste soort asbest, aangezien de vezels hier makkelijk kunnen loskomen. Dat komt omdat materialen met deze soort asbest vaak weinig of een zwak bindmiddel gebruiken. Je herkent materiaal met losgebonden asbest aan de zachte structuur en de hoge gevoeligheid voor beschadigingen. Voorbeelden van niet-hechtgebonden asbest zijn de isolatie rond leidingen, spuitasbest en brandschotten.

 

TIP: laat asbest in jouw woning opsporen door een expert!

De verschillende asbest soorten zijn niet zo eenvoudig met het blote oog waar te nemen en te onderscheiden. Daarom doe je best een beroep op een specialist als je zeker wil zijn over welke soort asbest er zich in je woning bevindt. Deze kan je ook adviseren over welke stappen je moet nemen als je te maken hebt met asbest. Kom in contact met experts in jouw buurt.

 

Wat te doen als je asbest herkent?

Als je vermoedt dat je asbest in je bebouwing hebt, is het afhankelijk van de soort aangeraden of zelfs verplicht om meteen maatregelen te nemen. We overlopen even welke stappen je best onderneemt wanneer je 1 van de 3 soorten asbest herkent:

 

STAP 1: asbestinventaris laten uitvoeren

Als je denkt asbest in je woning te herkennen, is in de eerste plaats een asbestinventaris aangeraden. Een asbestinventaris is een oplijsting van alle materialen in een gebouw die asbest bevatten. Om dit document op te stellen, voert een specialist eerst een grondige inspectie uit. Er zijn 2 soorten asbestinventarissen:

 • Destructieve asbestinventaris: dit document lijst alle asbesthoudende materialen op die je direct kan waarnemen of die tijdens renovaties kunnen bloot komen te liggen. Dit type inventaris wordt opgesteld voor er werken gebeuren in een gebouw.
 • Niet-destructieve asbestinventaris: in dit document staan enkel de asbesthoudende materialen die je rechtstreeks kan waarnemen en een risico kunnen vormen voor de inwoners van het gebouw, zonder dat er materialen verbouwd of beschadigd worden.

BELANGRIJK: na een asbestinventaris ontvangt de eigenaar van het gebouw een asbestattest. Zo’n attest is momenteel al verplicht voor werkgevers. Verkoop je een woning die gebouwd is voor het jaar 2001? Dan moet je sinds 23 november 2022 beschikken over een asbestattest. En in 2032 zal elke eigenaar van een gebouw trouwens zo’n attest moeten hebben.

 

STAP 2: soorten asbest herkennen

Eenmaal er asbest is vastgesteld in je woning, is het zaak om na te gaan met welke soort asbest je te maken hebt. Dat bepaalt namelijk wat je er verder mee moet doen:

 • Hechtgebonden asbest: hechtgebonden asbest hoef je doorgaans niet te laten verwijderen. Er zijn namelijk geen risico’s aan verbonden zolang de vezels goed vastzitten in het materiaal. Het is wel belangrijk om op de hoogte zijn van de aanwezigheid van het asbest. Wanneer je wil renoveren of er ontstaat schade aan het asbesthoudende materiaal, moet je dit alsnog verwijderen. Heb je bovendien hechtgebonden asbest in je dak? Dan moet je dit ook sowieso laten verwijderen.
 • Semi-hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest: heb je te maken met 1 van deze soorten asbest? Dan is het aangeraden om dit zo snel mogelijk te laten verwijderen. De losgekomen asbestvezels brengen namelijk heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom ben je ook verplicht om deze asbest te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar.

 

STAP 3: asbest verwijderen

Eenmaal je weet waar het asbest zich bevindt en met welke soort je te maken hebt, kan je het (laten) verwijderen. Als het gaat om semi- of niet-hechtgebonden asbest, ben je verplicht om dit te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Heb je enkel hechtgebonden asbest in je gebouw? Dan kan je ervoor kiezen om een specialist in te schakelen of om het zelf te verwijderen. Verderop in dit artikel lees je meer over asbest zelf verwijderen of laten verwijderen door een gespecialiseerde firma.

 

STAP 4: asbesthoudend materiaal wegvoeren

Voor het wegvoeren van asbesthoudend materiaal geldt dat je enkel het materiaal dat je zelf verwijderd hebt, ook zelf naar het containerpark mag brengen. Met andere woorden, alleen hechtgebonden asbest mag je zelf wegvoeren. Daarvoor gelden ook enkele regels: zo moet je asbest afzonderlijk aanbieden, moet je het afgedekt vervoeren en verpakken in asbestzakken. De hoeveelheid asbesthoudend materiaal dat je gratis kan afleveren is bovendien beperkt.

 

Asbest verwijderen prijs

De prijs om asbest te laten verwijderen hangt af van waar het asbest zich bevindt, hoeveel asbest je laat verwijderen, de concentratie van de vezels… Vooral het onderscheid tussen asbest in een ruimte en asbest in golfplaten zal de prijs sterk bepalen. We geven een overzicht van de kosten voor het verwijderen van asbest:

Type projectSpecificatieGemiddelde prijs (excl. btw)
AsbestinventarisDestructief€ 650 à 1.500
Niet-destructief€ 100 à 600
Asbesthoudende golfplaten verwijderen1 - 10 m²€ 500 à 675
11 - 20 m²€ 700 à 800
21 - 30 m²€ 750 à 850
31 - 50 m²€ 800 à 975
Asbest verwijderen in ruimtes1 ruimte tot 35 m²€ 750 à 950
2 ruimtes tot 40 m²€ 850 à 1.050
2 ruimtes tot 70 m²€ 1.450 à 1.950
3 ruimtes tot 50 m²€ 1.000 à 1.450

LET OP: de prijzen in de tabel zijn slechts richtprijzen. Bovendien verschillen de prijzen ook afhankelijk van welke asbestverwijderaar je inschakelt. Daarom vraag je best meerdere offertes aan die je kan vergelijken. Vul het offerteformulier in.

 

Druk de kosten om asbest te verwijderen met premies!

Laat je asbest verwijderen en combineer je dit met renovatiewerken aan je woning? Dan kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Verder loont het ook de moeite om je bij je gemeente te informeren. In sommige gemeentes kan je namelijk ook aanspraak maken op een premie voor asbestverwijdering.

Nog meer besparen? Vraag dan zeker meerdere offertes van asbestverwijderaars aan. Zo kan je prijzen, maar ook uitvoertermijnen, adviezen, werkwijzen… vergelijken en vind je zeker de meest geschikte vakman tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

 

soorten asbest

 

Kan ik asbest zelf verwijderen?

Mag je asbest zelf verwijderen? Of schakel je best de hulp in van een specialist? We overlopen even in welke gevallen het verboden en toegelaten is om asbest zelf te verwijderen en hoe je dat het best aanpakt:

 

OPTIE 1: zelf asbest verwijderen

Asbest zelf verwijderen is enkel toegelaten wanneer je te maken hebt met hechtgebonden asbest. Voorwaarde voor asbest binnen in een gebouw is dat het asbesthoudende materiaal volledig intact is en blijft, en je geen losse asbestvezels kan waarnemen. Hechtgebonden asbest buiten een gebouw mag je ook verwijderen als het materiaal beschadigd is. Als je beslist om asbest zelf te verwijderen, neem je best de nodige voorzorgsmaatregelen:

 • Draag beschermende kledij.
 • Boor, schuur of gooi niet met het asbesthoudende materiaal.
 • Maak zo weinig mogelijk stof.
 • Dek het asbesthoudende materiaal zo snel mogelijk af en verpak het.
 • Bevochtig het materiaal om asbeststof te vermijden.

BELANGRIJK: hechtgebonden asbest mag je dus zelf verwijderen, maar je kan hiervoor ook een beroep doen op een erkend asbestverwijderaar. Een vakman weet waarmee hij rekening moet houden en verwijdert asbest op een veilige manier. Zo vermijd je ook het risico dat het materiaal beschadigd geraakt en er dus toch nog asbestvezels vrijkomen.

 

OPTIE 2: asbest laten verwijderen

Om semi-hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest te verwijderen, ben je verplicht om een specialist in te schakelen. Je kan daarvoor een beroep doen op een aannemer met een opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen’ of op een erkende asbestverwijderaar. Om hechtgebonden asbest te verwijderen, ben je daarentegen niet verplicht om een specialist in te schakelen. Toch heeft dat enkele voordelen tegenover het zelf verwijderen van asbest:

 • Veilige verwijdering: het grootste voordeel van samenwerken met een asbestverwijderaar is de veiligheid. Deze specialisten weten precies waar ze op moeten letten wanneer ze asbest verwijderen en treffen alle nodige voorzorgsmaatregelen. Zo loop jij of je omgeving geen risico op schade aan je gezondheid door vrijgekomen asbestvezels.
 • Correcte uitvoering: een erkend asbestverwijderaar zal de nodige ruimtes volledig afzetten en asbesthoudende materialen voorzichtig verwijderen. Hij verpakt de materialen en voert ze op een veilige manier af. Hij houdt dus rekening met alle regels en mogelijke risico’s bij het verwijderen van asbest.
 • Financiële voordelen: als je asbest laat verwijderen door een erkende asbestverwijderaar, kan je in bepaalde gevallen aanspraak maken op premies. Bovendien betaal je voor de materiaal- en arbeidskosten slechts 6% btw i.p.v. 21%.

 

Schakel een expert in om gezondheidsrisico’s te vermijden!

Ongeacht welke soort asbest je hebt, hoeveel asbest, waar die zich bevindt… er zal altijd een gezondheidsrisico verbonden zijn aan het verwijderen ervan. Wil je zeker zijn van een veilige en correct uitgevoerde verwijdering? Dan schakel je dus best de hulp in van een erkend asbestverwijderaar. Via het onderstaande offerteformulier kom je in contact met meerdere erkende vakmannen en kan je voorstellen vergelijken:

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven