Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbestonderzoek: werkwijze & wetgeving

In november 2022 verplichtte de overheid dat bij elke verkoop van vastgoed een asbestattest moest worden voorgelegd. Dat attest is het resultaat van een diepgaand asbestonderzoek. Zo’n proces verloopt op een specifieke manier. In dit artikel lees je alles over het asbestonderzoek, de wetgeving hieromtrent en de kostprijs voor zo’n uitgebreide analyse.

Ga snel naar:
Wat is een asbestonderzoek?
Wat zijn de kosten van een asbestonderzoek?
Hoe vind ik een erkend asbestdeskundige?
Kom nu in contact met erkende deskundigen

 

 

Wanneer een asbestonderzoek uitvoeren?

Sinds 2022 is een asbestattest verplicht bij de overdracht van gebouwen ouder dan 2001. Dit attest beschrijft uitgebreid de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in je pand of woning en geeft informatie over hoe je deze materialen veilig kan verwijderen. Aan de opmaak van dit attest gaat een grondig asbestonderzoek vooraf.

BELANGRIJK: vanaf 2032 moeten alle gebouwen in Vlaanderen beschikken over een asbestattest, ongeacht hun bestemming of je verkoopplannen. Het is dus slim om te anticiperen op toekomstige drukte en vrijwillig een asbestonderzoek aan te vragen bij een gecertificeerd asbestexpert in je buurt. Die vind je via ons contactformulier.

asbestonderzoek

 

Wat is een asbestonderzoek?

Het asbestonderzoek is een belangrijk onderdeel van de administratie bij de verkoop van je woning. Ook wanneer je grondig wil renoveren of je woning helemaal wil slopen, is een asbestattest verplicht. Maar hoe gaat zo’n onderzoek precies in z’n werk? We zetten de verschillende stappen hieronder op een rij.

 

STAP 1: opsporen van asbest in gebouw

Allereerst gaat een erkende asbestdeskundige op zoek naar asbest in het ganse gebouw. Dankzij dit plaatsbezoek is het mogelijk om een asbestinventaris op te maken. Achterhalen waar deze schadelijke bouwstof precies aanwezig is, kan op verschillende manieren:

  • Niet-destructief asbestonderzoek: doorgaans probeert een deskundige voornamelijk visueel de aanwezigheid van asbesthoudende materialen op te sporen. Zo gaat hij na welke bronnen een risico kunnen vormen bij dagelijks gebruik van het gebouw. Soms zijn er toch kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. In dit geval geeft een labo asbestonderzoek meer uitsluitsel.
  • Destructief asbestonderzoek: dit type onderzoek is vereist voordat er onderhouds- of renovatiewerken plaatsvinden. Door deze ingrijpende werken komen er namelijk meer asbestvezels vrij. Daarvoor identificeert en analyseert een expert alle aanwezige materialen, zowel de rechtstreeks waarneembare als ingesloten materialen die door de werken bloot komen te liggen.

BELANGRIJK: de asbestinventarisatie is de basis van een betrouwbaar en transparant asbest attest (vanaf 2032 verplicht voor elk gebouw).

 

STAP 2: asbestattest opmaken

Voor de opmaak van een transparant asbestattest gebruikt een deskundige een aangepast softwareprogramma. In het attest vind je o.a. de volgende zaken terug:

  • Algemene gegevens pand: denk maar aan adresgegevens, het unieke attestnummer, de uitlever- en geldigheidsdatum, … Kortom:  een compleet overzicht van het gebouw en alle ruimtes waar mogelijk asbest zit.
  • Beschrijving van asbestonderzoek: welke ruimtes nam je deskundige onder de loep tijdens het onderzoek? Al deze plekken rapporteert hij gedetailleerd. Je vindt onder andere ook foto’s terug van de ruimtes en de onderzochte materialen.
  • Overzicht van alle asbesthoudende materialen: vervolgens krijg je een overzicht van alle aanwezige stoffen, het type asbest en de klasse-indeling, de hoeveelheid in elke ruimte, de verschillende factoren die het risico tot blootstelling aan asbest bepalen (bv. broosheid), …
  • Evaluatie asbestonderzoek: de opsomming van alle asbesthoudende materialen gaat gepaard met uitgebreid advies. Hoe moet je de materialen veilig verwijderen? Hoe urgent is dit alles? En wat zijn de te treffen saneringsmaatregelen?
  • Verdere aanbevelingen: soms vormen bepaalde asbesthoudende materialen geen rechtstreeks risico. Toch geeft het attest nog verdere aanbevelingen in verband met de inspectie, opvolging en beheer van deze materialen. Bij asbest geldt altijd: beter voorkomen dan genezen.

BELANGRIJK: koop je een woning van voor 2001? Dan moet deze over een recent attest beschikken. Deze vind je ook terug op je online Woningpas. 

 

STAP 3: sloopopvolgingsplan (optioneel) uitwerken

Sloopwerken in het vooruitzicht? Een sloopopvolgingsplan biedt een compleet overzicht van alle aanwezige materialen. Zo is de aannemer op de hoogte van alle bouwonderdelen zodat die kan inzetten op het hergebruiken en recycleren ervan. Bovendien krijg jij ook een beter zicht op de totale sloopkosten.

Dit plan is verplicht bij bepaalde sloop-, ontmantelings- en renovatiewerken van niet-residentiële gebouwen ( > 1.000 m³) en voor residentiële gebouwen ( > 5.000 m³). Let op, de opmaakt van een sloopopvolgingsplan kan enkel door een TRACIMAT-erkende sloopopvolgingsdeskundige gebeuren.

 

STAP 4: controle na sloopwerken (optioneel)

Na de uitvoer van de sloopwerken is een sloopattest nodig. Dit vergt een definitief controleverslag van de Tracimat-deskundige. Daarin vat hij de bevindingen van het uitgevoerde controlebezoek samen en maakt op basis daarvan de balans op van de werf. In deze fase dient hij ook de afgiftebonnen van alle gevaarlijke materialen in, waaronder die van de verwijderde en gesaneerde asbestmaterialen.

 

BELANGRIJK: asbestonderzoek woning = taak van asbestdeskundige!

In principe kan iedereen een asbestonderzoek uitvoeren, maar niet iedereen kan nadien een asbestattest aanvragen. Daarom raden we aan om sowieso samen te werken met een erkend OVAM deskundige. Die beschikt over de juiste achtergrond om je woning helemaal te onderzoeken volgens de regels van de kunst. Kom gratis in contact met een professional actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

Wat zijn de kosten van een asbestonderzoek?

Wat bepaalt de prijs van je asbestonderzoek? Vooral het type onderzoek is een doorslaggevende kostenbepaler. Een destructief onderzoek neemt meer tijd in beslag en vergt dus flink wat arbeidsuren. Bovendien is de professionele bijkomende laboanalyse niet goedkoop. Een overzicht van de richtprijzen:

  • Niet-destructief onderzoek: gem. € 100 à 600 (excl. btw)
  • Destructief onderzoek: gem. € 650 à 1.500 (excl. btw)

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen en verschillen op basis van de omvang van de inspectie en per expert. Daarom raden we aan om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten actief in de regio. Zo kan je prijzen, adviezen, uitvoerdata, … vergelijken. Dan vind je gegarandeerd de specialist die je zoekt! Interesse? Ontvang gratis offertes voor asbestonderzoek.

 

Asbest verwijderen én renoveren?
Druk de kosten dankzij premies!

Veilig asbest verwijderen is niet goedkoop, maar wel noodzakelijk. Daarom voorziet de Vlaamse overheid voor specifieke doelgroepen subsidies. Wil je nog meer besparen? Wees dan slim en combineer je asbestverwijdering met het verduurzamen van je woning! Wil je bv. asbesthoudende dakbedekking verwijderen? Isoleer dan bijkomend en ontvang een verhoogde tegemoetkoming via de Mijn VerbouwPremie. Je asbestdeskundige vertelt je er graag meer over. Ontvang professioneel advies op maat.

 

Hoe vind ik een erkend asbestdeskundige?

Een asbestdeskundige die beschikt over de noodzakelijke certificaten? Die vind je via Solvari! Wij werken enkel met erkende vakmensen. Hoe kies je nu de meest geschikte expert voor jouw asbestonderzoek?

asbest onderzoek

 

  1. Vraag meerdere offertes aan

    Via het onderstaande offerteformulier kan je offertes aanvragen voor je klus. Wij raden aan om zo gedetailleerd mogelijk je project te omschrijven. Zorg ervoor dat je je gegevens correct invult. Pas zo kunnen onze specialisten contact met je opnemen.

  2. Vergelijk deze voorstellen

    Verschillende prijsoffertes ontvangen? Neem dan de tijd om deze grondig met elkaar te vergelijken. Wat staat er allemaal op de offerte? Zijn de besproken prijzen inclusief of exclusief btw? Welk type asbestonderzoek adviseert je expert?

  3. Ontmoet je asbestdeskundige

    Hakte je de knoop door? Of twijfel je nog en wil je graag je vakspecialist ontmoeten om bepaalde zaken te bespreken? Telefonisch of ter plaatse? Aarzel dan niet om een afspraak in te plannen.

  4. Keur de offerte goed

    Overtuigd? Dan moet je enkel nog de offerte goedkeuren. Nadien neemt onze expert zelf contact met je op. Ben je niet overtuigd door bepaalde vakmensen? Geen probleem! Je kiest zelf met wie jij wel en niet in zee gaat!

Professional nodig? Dan zit je hier goed! Dankzij ons vind je gegarandeerd een expert die over de juiste kennis beschikt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom in contact met professionals actief in je regio via het onderstaande aanvraagformulier:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Deskundige bedrijven