Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs asbest verwijderen

Kocht je onlangs een woning en wil je deze renoveren? Maar zie je op het asbest attest dat er asbesthoudende materialen aanwezig zijn? Dan moet je deze materialen professioneel laten verwijderen. Benieuwd naar de prijs om asbest te verwijderen? Ontdek hier welke factoren de totale kostprijs bepalen.

Ga snel naar:
FACTOR 1: asbestinventarisatie (optioneel)
FACTOR 2: locatie van de asbest
FACTOR 3: hoeveelheid te verwijderen asbest (in m²)
FACTOR 4: afvoer & asbestsanering
FACTOR 5: asbestverwijderaar

Schakel een asbestspecialist in!

 

 

Wat kost asbest verwijderen?

Het verwijderen van asbest kost gemiddeld tussen de € 10 à 30 per m². Benieuwd naar een uurtarief? Dan schommelen de prijzen tussen € 50 à 75 per uur (excl. btw). Let wel, het gaat alleen om het verwijderen van asbest door een gespecialiseerde firma. Hier komen ook nog andere kosten bij kijken, waardoor de kostprijs om asbest te verwijderen kan oplopen. • Moet ik mijn asbest laten verwijderen?
  Ben je verplicht om je asbesthoudende bouwmaterialen te verwijderen? Dat hangt af van het type asbest in je woning. Vooral niet-hechtgebonden asbest is gevaarlijk en moet je zo snel mogelijk verwijderen. De vezels liggen vrijwel volledig bloot. Deze vind je o.a. terug rond leidingen, bij spuitasbest, in verouderd pleisterwerk, asbestkarton, … Het verwijderen van hechtgebonden asbest, zoals golfplaten, dak- en gevelleien of gevelpanelen, is niet verplicht (maar wel sterk aangeraden).


 • Wat is de totaalprijs van mijn project?
  Dit hangt af van veel verschillende factoren. Denk maar aan het tarief van de firma die je inschakelt en ook de omvang van de werken. Het asbestvrij maken van max. 50 m² in een woning kost gem. € 1.500 (excl. btw, incl. uitvoering).

Prijs asbest verwijderen

 

FACTOR 1: asbestinventarisatie (optioneel)

Sinds 23 november 2022 is een asbest attest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Kocht je in de periode daarvoor een bestaande woning? Dan werd deze nog niet nauwgezet gecontroleerd op asbest. Staat er dus een grondige renovatie op de planning? En vermoed je asbest in je woning? Laat dan een asbestinventaris opstellen:

Type asbestinventarisPrijs (incl. btw)Beschrijving
Type 0€ 100 à 200Enkel visuele inspectie van direct waarneembare materialen
Type A€ 300 à 400Visuele inspectie en staalafnames
Type B€ 650 à 1.500Visuele inspectie, staalafnames, intensiever destructief onderzoek

TIP: bij een vrijwillige inventarisatie mag je zelf kiezen welk type inventaris je laat opmaken. Na afloop beschik jij over een uitgebreid document waarin staat hoe jij het beste jouw asbesthoudende materialen kan beheren en verwijderen.

 

Een betrouwbare asbestinventaris vermijdt een hoop ellende

Tijdens een ingrijpende verbouwing kan hechtgebonden asbest beschadigd raken, waardoor je deze alsnog verplicht moet laten verwijderen. Daarnaast is het niet mogelijk om bv. nieuwe dakisolatie te plaatsen wanneer je dak nog asbest bevat. En ook het plaatsen van zonnepanelen weigert een installateur in dit geval. Kortom, een asbestinventaris kan een hoop ellende vermijden.

Asbestinventarisatie laten opmaken? Schakel een expert in. Start hier je aanvraag.

 


FACTOR 2: locatie van de asbest

Wijst de asbestinspectie uit dat het vooral gaat om hechtgebonden asbest? Dan kan je die in de meeste gevallen makkelijk en snel verwijderen. Denk hierbij aan asbesthoudende leien, een dakbeschot of (onbeschadigde) golfplaten.

Gaat het daarentegen over verouderde spouwmuuurisolatie met daarin asbestdeeltjes? Met asbesthoudende materialen geïsoleerde buizen? Of asbest rioleringen? Dan vergt het behoorlijk meer tijd om deze veilig en verantwoord te verwijderen.

Kortom: hoe ingrijpender en complexer de werken, hoe hoger het aantal arbeidsuren. Het gevolg? Een hoger prijskaartje. Schakel een asbestspecialist voor een uitgebreide inspectie.

 


FACTOR 3: hoeveelheid te verwijderen asbest (per m²)

Niet alleen de complexiteit van de klus, maar ook de hoeveelheid te verwijderen asbest heeft een invloed op de kostprijs. Daarnaast betekent meer asbest ook een grotere hoeveelheid afval om af te voeren in speciale big bags of containers. Doorgaans mag je op de volgende richtprijzen rekenen:

Oppervlakte (in m²)Prijs (excl. btw)
Tot 35 m²€ 800 à 1.000
Tot 40 m²€ 900 à 1.100
Tot 50 m²€ 1.050 à 1.450
Tot 70 m²€ 1.500 à 2.000

BELANGRIJK: deze tabel gaat uit van een standaard situatie waarbij het asbestverwijderingsbedrijf relatief makkelijk te werk kan gaan. Ontvang je liever een exacte prijsberekening voor jouw project? Neem dan contact op met een gespecialiseerde firma. Start hier je contactaanvraag.

 

asbest verwijderen prijs

 


FACTOR 4: afvoer & asbestsanering

Asbesthoudende materialen stort je op afgesloten opslagplekken. Dat gebeurt allemaal onder strenge voorschriften. Je asbesthoudende materialen moet je luchtdicht in dubbel plastic, een doorschijnende asbestzak of aangepaste asbestfolie wikkelen om stofvorming en breuken te voorkomen. Bij grote hoeveelheden asbest moet je zelfs een speciale container huren.

 • Een particulier mag jaarlijks gratis een hoeveelheid hechtgebonden asbest naar het recyclagepark brengen. Doorgaans gaat het over 200 kg, 1 m³ of 10 asbestcementplaten per gezin. Is het meer? Dan betaal je gem. € 25 per 100 kg extra.
 • Semi- en niet-hechtgebonden asbest moet je door een vakspecialist laten verwijderen. Aangezien het vaker gaat om losse asbesthoudende materialen, betaal je al snel op basis van de verpakking. Reken gemiddeld zo’n € 50 voor een volle asbestzak.

TIP: werk je samen met een erkende asbestexpert? Dan zijn al deze extra elementen inbegrepen in de service. Kom in contact met een specialist via onze gratis offertedienst.

 


FACTOR 5: asbestverwijderaar

Wie je asbest uiteindelijk verwijdert en afvoert, heeft ook een sterke invloed op het totale kostenplaatje. Of kan je kosten besparen als je zelf de handen uit de mouwen steekt? We vergelijken beide opties hieronder:

 

OPTIE 1: zelf asbest verwijderen

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken om te besparen op arbeidskosten? Vergeet niet dat je als particulier enkel hechtgebonden asbest mag verwijderen. Elk ander type asbest moet je door een vakspecialist laten verwijderen. Daarnaast moet je ook alle veiligheidsmaterialen aanschaffen. Denk aan een speciaal pak, een stofmasker, een big bag en/of container, …

LET OP: als je geen weet hebt van het soort asbest waarmee je te maken hebt, begin je er beter niet aan. Vertrouw in dit geval liever op een gespecialiseerd bedrijf!

 

OPTIE 2: erkende asbestverwijderaar inschakelen

In de meeste gevallen is zelf asbest verwijderen niet de meest aangewezen optie. Waarom schakel je beter een erkende asbestverwijderaar in?

 • Voorafgaande inspectie: een asbestexpert voert steevast een voorafgaande professionele inspectie uit. Zeker wanneer je (nog) niet over een asbestinventarisatie beschikt, geeft een visuele controle uitsluitsel over de locatie van de asbesthoudende materialen en het type asbest.
 • Gecertificeerd expert: zoek je een aannemer die officieel asbest mag verwijderen? Kies dan voor een expert die beschikt over het attest ‘eenvoudige handelingen’. Zo ben je zeker van een professional die op de hoogte is van alle veiligheidsvoorschriften.
 • Veilige verwijdering: werk je samen met een expert? Dan ben je verzekerd van een professionele aanpak. Een asbestverwijderingsbedrijf beschikt over de noodzakelijke veiligheidsmaterialen en kan daardoor de broodnodige voorzorgsmaatregelen treffen.
 • Alle soorten asbest: hechtgebonden, semi- en niet-hechtgebonden asbest… een professional kent alle soorten asbesthoudende bouwmaterialen en weet hoe hij deze correct moet verwijderen.
 • Professionele afhandeling: een gespecialiseerd bedrijf levert je asbestafval op de juiste plaats af. Bovendien leveren ze je woning nadien helemaal asbestvrij af en staan in voor de grondige reiniging van de omliggende grond en voorwerpen in huis.
 • Financiële voordelen: laat je je asbest verwijderen door een specialist? Dan maak je aanspraak op verschillende asbestpremies. Via de Mijn VerbouwPremie kan je tot € 8 per m² ontvangen als je de verwijdering combineert met het plaatsen van isolatie. Ontdek hier meer over de mogelijke premies.

 

Vergelijk offertes & bespaar op je asbestverwijdering!

Wil je een asbest onderdak verwijderen en ben je benieuwd naar de prijs? Of zoek je een manier om te besparen op de totale kosten? Vraag dan meerdere offertes aan en vergelijk. Zo krijg je niet alleen een beter zicht op het totale prijskaartje, maar heb je meteen ook een overzicht van de verschillende adviezen, uitvoertermijnen, … Wil jij asbestspecialisten in je regio vergelijken? Vul dan het onderstaande contactformulier in:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven