Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest containerpark

Voor het afvoeren van asbest naar een containerpark gelden net als voor het verwijderen van asbest enkele regels. Die zijn belangrijk om de asbest veilig te kunnen afvoeren. Wat zijn nu de voorwaarden om asbest naar het containerpark te mogen brengen? Wat kost dit? En wanneer is het beter om een asbest expert in te schakelen? Lees het antwoord op deze vragen en andere tips in dit artikel.

Ga snel naar:
Voorwaarden asbest naar containerpark
Asbest containerpark prijs
Zelf asbest afvoeren of asbest expert inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes van asbest experts

 

Voorwaarden asbest naar containerpark

Asbest mag je naar het containerpark afvoeren, maar er zijn wel enkele voorwaarden waaraan het moet voldoen. Die voorwaarden zijn er om de asbest veilig te kunnen afvoeren. We zetten hieronder de belangrijkste eisen op een rij om asbest naar het containerpark af te voeren:

 

1. Hoeveelheid asbest

Per jaar en per gezin mag je gemiddeld maximaal 1,5 m³ of 40 m² asbesthoudend afval naar het containerpark brengen. Die hoeveelheid kan wel verschillen afhankelijk van de afvalintercommunale. Daarom kan je je hierover best op voorhand informeren. Wel zijn de containerparken verplicht om minimaal 200 kg, 1 m³ of 10 asbestcementplaten per gezin per jaar gratis te aanvaarden.

 

2. Verpakking

Ook rond het verpakken van het asbesthoudende materiaal zijn er strikte regels. Zo ben je verplicht om de asbest thuis zelf te verpakken in een dubbele, doorzichtige plastic zak, een doorschijnende asbestzak of een aangepaste asbestfolie. Speciale asbestzakken of -folie kan je in sommige containerparken verkrijgen. Maak de zak of folie goed dicht. Onverpakte of niet correct verpakte asbest zullen de containerparken sowieso weigeren.

 

3. Soort asbest

Verder kan je ook niet alle soorten asbest zelf naar het containerpark brengen. Zo kan je bv. nooit zelf ongebonden asbest naar het containerpark brengen. Dit moet altijd verwijderd en afgevoerd worden door een asbest specialist. Golfplaten, bloembakken, leien, buizen…: hechtgebonden asbest kan je met een correcte verpakking wel zelf naar het containerpark afvoeren.

 

4. Wanneer?

Je kan asbest verder ook niet zomaar op elk moment afvoeren. Wanneer je dat dan wel kan doen, is opnieuw afhankelijk van jouw afvalintercommunale. In de containerparken van Ilva kan je bv. enkel op dinsdag en donderdag tussen 16u en 19u asbest afvoeren in de geopende parken. Ook dit ga je dus op voorhand best even na voor jouw situatie.

 

Asbest containerpark prijs

Per gezin kan je jaarlijks minimaal 200 kg of 1 m³ asbesthoudend materiaal, of 10 asbestcementplaten gratis afvoeren. De hoeveelheid die je gratis kan afvoeren, verschilt wel per afvalintercommunale of milieudienst. Wil je meer asbest afvoeren? Dan betaal je een extra tarief. Bij de containerparken van Ilva is dit het tarief voor niet-recycleerbaar afval wat € 0,075/kg voor 0 tot 2.000 kg op jaarbasis bedraagt.

TIP: door een beroep te doen op een asbest expert ben je zeker dat je asbest veilig naar het containerpark afgevoerd wordt. Bovendien zorgt deze ook voor een veilige verwijdering en de correcte verpakking voor het asbestmateriaal. Vergelijk offertes van asbest experts in de buurt.

 

asbest containerpark

 

Zelf asbest afvoeren of asbestexpert inschakelen?

Kan je nu best de asbest zelf afvoeren of is het toch beter om een asbest expert in te schakelen? We zetten beide opties op een rijtje:

 

1. Zelf asbest afvoeren

Wil je zelf asbest afvoeren? Hou er dan rekening mee dat je enkel hechtgebonden asbest kan afvoeren en dat je dit altijd op de juiste manier moet verpakken. Verder kan je ook best rekening houden met onderstaande tips voor de afvoer van asbest:

  • Bescherm ook jezelf: bij het verwijderen van asbest draag je best beschermende kledij zoals een mondmasker, wegwerpoverall, handschoenen en afspoelbare schoenen.
  • Koop op voorhand de juiste asbestzakken: zorg ervoor dat je geschikte asbest verpakkingen hebt alvorens je begint met het verwijderen van de asbest. Zo kan je deze na het verwijderen meteen in de verpakking inpakken. Zorg er ook voor dat je de juiste zakken hebt. Die moeten zeker doorzichtig en stevig genoeg zijn.
  • Maak de asbest stevig vast: wanneer je de asbest goed verpakt hebt, is het ook nog belangrijk om deze stevig vast te zetten voor je deze afvoert. Dat is belangrijk om scheuren of barsten te vermijden.

BELANGRIJK: denk er steeds aan dat zelf asbest verwijderen altijd een gezondheidsrisico inhoudt en dat er bovendien fikse boetes staan op het overtreden van de regels rond asbest. Twijfel je of je de asbest op een veilige manier kan verwijderen en afvoeren? Doe dan een beroep op een specialist.

 

2. Asbest laten afvoeren door asbestexpert

Hoewel zelf asbest afvoeren in sommige gevallen en met de nodige voorzorgsmaatregelen zeker mogelijk is, blijft het raadzaam om een specialist in te schakelen. Als je de asbest namelijk niet correct vervoert of verpakt, vormt dit een risico voor zowel jouw gezondheid als die van anderen. Is de asbest bovendien niet correct verpakt? Dan zal het containerpark dit ook niet aannemen.

Daarnaast ben je in het geval van ongebonden asbest verplicht om dit te laten verwijderen en afvoeren door een asbest specialist. Bovendien ben je met een asbest expert ook zeker van een correcte & veilige afvoering en geniet je ook van volgende voordelen:

  • Veilige verwijdering & afvoering: een asbest expert zorgt niet alleen voor een veilige afvoering van de asbest, maar kan deze ook op gepaste manier verwijderen. Zo beschermt deze zowel z’n eigen gezondheid als die van jou en anderen in de omgeving.
  • In orde met de wetgeving: rond het verwijderen en afvoeren van asbest zijn tal van regels opgelegd. Als je deze overtreedt, loop je niet alleen een gezondheidsrisico, maar kan je ook flink beboet worden. Door een expert in te schakelen, ben je altijd zeker dat je in orde bent met de wetgeving.
  • Beschermend materiaal: het verwijderen en afvoeren van asbest vereist het nodige materiaal. Denk maar aan beschermende kledij, een stevige verpakking, materiaal voor de verwijdering… Een asbest expert beschikt altijd over kwalitatieve materialen.

CONCLUSIE: een asbest expert inschakelen biedt veel meer voordelen! Je bent namelijk zeker van een correcte en veilige verwijdering en afvoering, met het juiste materiaal en volledig in orde met de wetgeving. Vergelijk daarom vrijblijvend offertes van asbest experts.

 

Alternatief: asbestinzameling aan huis

Wil je grote asbest platen liever niet zelf naar het containerpark afvoeren? Of heb je bv. erg grote hoeveelheden asbest die je liever laat ophalen? Dan kan je een beroep doen op een geregistreerde asbestinzamelaar. De inzamelaar kan dan langskomen om het asbestafval op te halen en voert dit nadien af naar een vergunde verwerkingsinstallatie. Vraag hierbij zeker altijd een bewijs van afgifte (of kopie ervan). Zo kan je aantonen dat je het asbestafval correct hebt laten afvoeren.

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Deskundige bedrijven