Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest expert

Asbest kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Vrees je dat je asbest in je woning hebt? Dan laat je dat best onderzoeken. Een asbest expert controleert of de schadelijke stof aanwezig is en handelt vervolgens naar die analyse. Hoeveel kost zo’n expert? Hoe vergelijk je zulke professionals met elkaar? En kan je ook zelf asbest verwijderen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Wat doet een asbest expert?
Hoeveel kost een asbest expert?
Hoe asbest experts vergelijken?
Zelf verwijderen of met expert?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een asbest expert?

Een asbestexpert kan nagaan of er in jouw woning asbest aanwezig is. Daarnaast is die ook bevoegd om het asbesthoudende materiaal veilig te verwijderen en af te voeren. Op die manier ben je zeker dat de klus correct verloopt. Zo’n erkende expert moet namelijk een opleiding volgen om een certificaat van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) te behalen.

Ben jij op zoek naar een asbest expert? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionals in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

asbest expert lint

 

Wat doet een asbest expert?

Schakel je een asbest expert in? Dan ben je zeker dat jouw woning of pand erna volledig vrij van asbest zal zijn. Zo’n erkende professional weet namelijk perfect hoe die te werk moet gaan. Doorgaans volgt zo’n asbest expert de volgende stappen:

 

 1. Asbestinventaris opmaken

  Om een asbestinventaris te maken zal een expert een grondige inspectie uitvoeren. Op basis daarvan stelt die een document op met alle asbesthoudende materialen in jouw woning of pand. Na de inventaris ontvang je altijd een asbest attest.

 2. Asbest verwijderen

  Op basis van de asbestinventaris bepaalt de professional de meest geschikte methode om de schadelijke materialen te verwijderen. Als het gaat om semi-hechtgebonden of losgebonden asbest, ben je sowieso verplicht om dit door een expert te laten weghalen.

 3. Asbest afvoeren

  Ook het afvoeren is een belangrijke stap. Een expert neemt de nodige maatregelen en verpakt en vervoert het materiaal volgens de geldende richtlijnen. Opnieuw ben je voor semi-hechtgebonden en losgebonden asbest verplicht om een professional in te schakelen.

 

Hoeveel kost een asbest expert?

Hoeveel betaal je voor een asbest expert? Dat hangt af van een aantal factoren. Een belangrijk onderscheid is dat tussen een non-destructieve en een destructieve asbestinventarisatie. Is het asbest direct zichtbaar? Dan spreken we over een non-destructieve inventarisatie dat geen of amper breekwerken vereist. Moet je wel breekwerken uitvoeren? Dan gaat het over een destructieve inventaris. Hieronder enkele richtprijzen:

Type asbestwerkenGemiddelde prijs (excl. btw)
Non-destructieve asbestinventarisatie€ 300 à 400
Destructieve asbestinventarisatie€ 650 à 1.500
Asbest verwijderen€ 10 à 30 per m²

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts indicatief. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor een asbest expert? Ontvang hier vrijblijvend offertes van asbest experts in jouw buurt!

 

asbest expert

 

Hoe asbest experts vergelijken?

Hoe ga je na welke asbest expert de beste is in jouw situatie? Niet elke asbest verwijderaar gaat namelijk even correct te werk. Hieronder geven we enkele zaken mee waarop je je vergelijking kan baseren:

 • Certificaten: niet iedereen mag zichzelf zomaar asbestexpert noemen. Het is daarom erg belangrijk dat je nagaat of een verwijderaar de nodige certificaten heeft. Met deze certificaten bewijst iemand dat die de juiste opleidingen heeft gevolgd en de veiligheids- en kwaliteitsnormen respecteert.
 • Locatie: sommige asbest experts rekenen een verplaatsingskost aan. Om die reden ben je erbij gebaat om een lokale expert in te schakelen. Zo kan je de prijs voor een asbestinventarisatie of -verwijdering zo veel mogelijk drukken.
 • Voorwaarden: niet alle asbestexperts werken aan dezelfde voorwaarden. Controleer daarom altijd goed wat er op de offerte staat. Hoe snel garandeert het bedrijf de asbest te verwijderen? Hoe lang duurt het hele proces? Ook op basis daarvan springen sommige experts meer in het oog.
 • Prijs: de taken van een asbest expert hebben geen vaste prijs. Sommige professionals werken met een uurtarief en andere aan een prijs per vierkante meter. Daarnaast stellen bedrijven soms ook een vaste projectprijs voor. Het is dus hoe dan ook verstandig om verschillende offertes met elkaar te vergelijken.
 • Reviews: om een eerlijk beeld te krijgen over het geleverde werk van een asbest expert, kan je altijd reviews opzoeken. Je vindt hier vaak een antwoord op vragen over service, wachttijd en ervaring.

TIP: voor de beste garantie op een correcte prijs vraag je best offertes aan bij verschillende asbest experts. Op die manier kan je eenvoudig alle kostenposten naast elkaar leggen. Je kan gratis en vrijblijvend offertes ontvangen via onze offerteservice.

 

Zelf verwijderen of met asbest expert?

Je mag niet zomaar zelf aan de slag gaan met asbest in of rond je woning. De overheid heeft bepaalde regels rond het verwijderen van deze schadelijke stof. Of je zelf aan de slag mag gaan, hangt af van een aantal factoren:

 

1. Soort asbest

De soort asbest bepaalt grotendeels of je zelf aan de slag mag of een expert moet inschakelen. De overheid maakt een onderscheid tussen enerzijds hechtgebonden asbest en anderzijds semi-hechtgebonden en losgebonden asbest:

 • Hechtgebonden asbest: bevat jouw woning niet-beschadigde hechtgebonden asbest? Dan mag je die gerust zelf verwijderen. Als de hechtgebonden asbest beschadigd is, mag je de verwijdering enkel zelf uitvoeren als het zich buitenshuis bevindt en er niemand in de buurt is. In geval van beschadigd hechtgebonden asbest binnenshuis, ben je dus verplicht om een expert in te schakelen.
 • Semi-hechtgebonden en losgebonden asbest: in het geval van semi-hechtgebonden of losgebonden asbest, ben je altijd verplicht om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Of het materiaal zich binnenshuis of buitenshuis bevindt, in welke toepassing het voorkomt en in welke staat het is, maakt in deze situatie niet uit.

 

2. Hoeveelheid asbest

Hoewel er in België geen officiële beperking is op hoeveel asbest je als particulier mag verwijderen, is het wel sterk aangeraden om de klus altijd door een erkende asbestexpert te laten uitvoeren. Hoeveel asbest je als particulier mag afvoeren, is namelijk wel beperkt. De hoeveelheid hangt af van jouw recyclagepark, maar doorgaans geldt dat je 200 kg per gezin per jaar gratis kan afvoeren.

 

3. Moeilijkheidsgraad

Bevindt het asbest zich op een moeilijk bereikbare plaats? Dan ben je gebaat met een asbest expert. Ook wanneer er extra maatregelen nodig zijn om het asbest te verwijderen of wanneer de kans groot is dat het materiaal scheurt, schakel je best een professional in. Bovendien mag je enkel als particulier aan de slag als het gaat over de methode ‘eenvoudige handeling’. In alle andere gevallen is een expert noodzakelijk.

 

4. Ligging woning

De regels voor asbestverwijdering verschillen van gemeente tot gemeente. Waar je woont kan dus een invloed hebben op of je zelf aan de slag mag of niet. Daarnaast hou je best ook rekening met de omgeving van je woning. Is het asbest goed bereikbaar? Zijn er veel mogelijkheden tot verluchting? Woon je in een drukke buurt? Ook deze zaken kunnen je extra overtuigen om een expert in te schakelen.

 

TIP: schakel een asbest expert in!

Als je niet zeker bent of je zelf aan de slag mag gaan, is het aangeraden om een expert in te schakelen. Op die manier ben je zeker dat de klus professioneel is uitgevoerd en dat je woont in een asbestvrije omgeving. Voor de beste garantie op een correcte prijs, is het dan weer verstandig om verschillende offertes te vergelijken.

Wil je graag offertes ontvangen van meerdere asbest experts in jouw buurt? Dan kan je via het offerteformulier hieronder gratis en vrijblijvend een aanvraag doen:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven