Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wat zijn asbestvezels?

Asbestvezels komen veel voor in bouwmaterialen van oudere huizen (vóór 2001) en kunnen ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Maar wat is asbest nu precies en welke soorten asbestvezels bestaan er? Hoe herken je asbest en hoe gevaarlijk zijn die mineralen eigenlijk? In dit artikel geven we een antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen over asbestvezels.

 

4 veelgestelde vragen over asbestvezels:

 1. Welke soorten asbestvezels zijn er?
 2. Hoe herken je asbestvezels?
 3. Hoe gevaarlijk is asbest?
 4. Wat kost een asbestinventarisatie?

Meer weten over asbest in huis? Schakel een vakman in voor een asbestinventarisatie.

 

1. Welke soorten asbestvezels zijn er?

Asbest is een verzamelnaam voor bepaalde natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Deze asbestvezels stonden lange tijd bekend om hun goede toepassing in de (ver)bouwsector. Pas later werd duidelijk hoe gevaarlijk asbest is voor je gezondheid. Er zijn drie veelgebruikte soorten asbestvezels: witte, blauwe en bruine asbest. Hieronder een kort overzicht:

 • Witte asbest: deze soort staat onder andere bekend als chrysotiel en heeft een spiraalvormige structuur. Deze asbestvezels zijn het meeste gebruikt in woningen (90%) en zijn wat minder gevaarlijk dan andere soorten. Ze komen vooral voor in wanden, vloeren en plafonds.
 • Bruine asbest: amosiet heeft onder een microscoop een rechte structuur en is een van de minst voorkomende soorten asbest. Het werd vooral gebruikt voor golfplaten. Ook breekt het makkelijk, waardoor het erg gevaarlijk is.
 • Blauwe asbest: dit is een van de gevaarlijkste soorten asbest en staat ook wel bekend als crocidoliet. Het zit vooral in oude rioolbuizen, golfplaten, asbestcement, … en raakt hier snel van los. Als gevolg kom je er dus sneller mee in aanraking.

 

asbestvezels

 

2. Hoe herken je asbestvezels?

Asbest is erg lastig om te herkennen, aangezien de vezels met het blote oog niet te zien zijn. Het is daarom belangrijker om bewust te zijn van alle mogelijke toepassingen. Doorgaans zijn er 2 types asbest van elkaar te onderscheiden:

 • Hechtgebonden asbest: dit zijn vastzittende asbestvezels in bouwmaterialen. Je vindt ze vooral in daken, gevels, plafonds, afvoerbuizen, leidingen, … Zijn ze bovendien in slechte staat of beschadigd? Dan gaat het eerder om semi-hechtgebonden asbest en kan het sneller losraken. In dat geval moet je het direct laten verwijderen door een erkende asbestdeskundige.
 • Niet-hechtgebonden asbest: deze asbestvezels liggen oppervlakkiger en raken dus ook makkelijker los. Het zit vooral in spuitasbest of pleisterwerken. Aangezien je hier al snel mee in aanraking komt, is asbestverwijdering hierbij van cruciaal belang. Ook bij dit type is een asbestverwijdering door een erkende expert dus wettelijk verplicht.

 

Niet zeker van je zaak? Laat een asbestinventarisatie opmaken!

Twijfel je of er asbest in je huis is verwerkt? Schakel dan een asbestdeskundige in en laat een inventarisatie opmaken. Zo neem je het zekere voor het onzekere en weet je of je asbest moet laten verwijderen. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere deskundigen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

3. Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbestvezels zijn erg gevaarlijk als je ze inademt. Vooral bij langdurige blootstelling stijgt de kans op complicaties. Om deze reden zie je steeds vaker gezondheidsproblemen en chronische ziektes bij bouwvakkers, timmermannen, … die er vroeger veel mee werkten. Het nare hiervan is dat de gevolgen soms pas na zo’n 30 jaar merkbaar zijn. Daarom neemt het aantal patiënten nog steeds toe.

Heb je dus een ouder huis? Dan is het zeker een goed idee om een asbestinventarisatie te laten opstellen door een erkende asbestdeskundige. Dit is een compleet overzicht van alle aanwezige asbestvezels in je huis. Zo weet je precies hoeveel gezondheidsrisico’s je loopt en welke maatregelen je allemaal moet nemen.

BELANGRIJK: op zoek naar een asbestdeskundige? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat bij meerdere asbestexperts in je buurt!

 

wat zijn asbestvezels

 

4. Wat kost een asbestinventarisatie?

Een asbestinventarisatie kost gemiddeld € 100 à 1.500 (excl. btw), afhankelijk van of het om een non-destructieve of destructieve asbestinventarisatie gaat. Hiermee spoor je alle aanwezige asbest in je huis op en weet je meteen of je dit moet laten verwijderen. Een overzicht met richtprijzen:

Type asbestinventarisatieGemiddelde prijs (excl. btw)
Non-destructieve asbestinventarisatie€ 100 - 600
Destructieve asbestinventarisatie€ 650 - 1.500

 

Asbestinventarisatie laten opstellen = offertes vergelijken

Heb je een ouder huis dat vóór 2001 is gebouwd? Dan is de kans op asbest in je woning zeker aanwezig. Zorg in dat geval dat je een asbestinventarisatie laat opmaken door een erkende asbestspecialist. Zo ben je helemaal op de hoogte en weet je of je een vakman nodig hebt voor asbest verwijderen. Vind een erkende vakman via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven