Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbestplaten herkennen

Asbest is al jaren verboden om in de bouw te gebruiken. Toch vinden we het gevaarlijke materiaal nog altijd terug in oudere daken of ouderwetse schuurtjes. Om asbestplaten zo goed en zo snel mogelijk te verwijderen, moet je ze natuurlijk eerst herkennen. Hoe kan je asbestplaten herkennen en bevatten al jouw platen asbest of niet? Je ontdekt de antwoorden op je vragen in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe asbestplaten herkennen?
Asbestplaten herkend: en nu?
Kosten asbestplaten verwijderen
Waarom asbest-expert inschakelen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Welke soorten asbestplaten kan je herkennen?

Vele oude dakplaten kunnen asbestdeeltjes bevatten. Asbest bij zulke platen komt meestal voor in 2 soorten. Die hebben elk een andere structuur waaraan je ze kan herkennen:

 • Hechtgebonden asbest: de asbestvezels zitten hier (veilig) vast in een ander materiaal. Ze zijn meestal gebonden met cement of bitumen. Je vindt hechtgebonden asbest vooral in wand- en golfplaten, bloembakken en leidingen.
 • Semi-hechtgebonden asbest: deze soort is hetzelfde als hechtgebonden asbest, maar de semi-hechtbonden asbest verkeert in een slechte staat. Het materiaal is na verloop van tijd beschadigd of aangetast. Een bekend voorbeeld van deze soort zijn de verouderde dakplaten.

Herken je asbestplaten rond je woning of op je bijgebouw? Als de platen in een slechte staat zijn, contacteer je best een deskundige om de asbest te verwijderen. Ontvang nu meerdere offertes.

asbestplaten

 

Hoe asbestplaten herkennen?

Het is moeilijk om op het eerste gezicht asbest te herkennen. Dakplaten met of zonder asbest lijken dan ook hard op elkaar. Sommige platen met asbestvezels zijn wel makkelijk zelf te onderscheiden. Je kan op basis van deze zaken een asbest plaat herkennen:

 

FACTOR 1: productiejaar

Met een productiejaar kan je al een eerste verwijzing hebben naar asbesthoudende platen. Materiaal dat geproduceerd is voor 2001 kan zeker asbestvezels bevatten. Bij een dak of gevelbekleding uit kunstleien of golfplaten geplaatst voor 1990 is de kans zelfs groot dat het om abesthoudende materialen gaat.

 

FACTOR 2: markering

Asbesthoudende golfplaten bevatten meestal een ‘AT’-markering. Platen zonder asbest herken je aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology). Asbestvrije platen hebben ook altijd een verstevigingsbandje. De merknaam (zoals Eterna of Multex) kan ook een hint zijn naar asbestplaten.

 

FACTOR 3: structuur

Je kan asbest vinden door de structuur van de platen te bekijken. Plaatmaterialen in asbestcement hebben een gewafelde structuur in de vorm van een honingraat. Soms zie je witte vlekken of asbestbloemen tevoorschijn komen. Als de platen beschadigd zijn, zie je ook asbestvezelbundels met het blote oog.

 

FACTOR 4: bouwplan

Vind je geen enkele aanwijzing naar asbestplaten? Dan kan het bouwplan van de woning een goede bron van informatie zijn over de gebruikte materialen. Ook andere plannen, facturen, technische fiches en gegevens van de materialen kunnen nuttig zijn.

 

FACTOR 5: asbestinventaris

Een asbestinventaris is en blijft de beste manier om asbestplaten te herkennen. In een inventarisrapport vind je alle informatie over asbesthoudende materialen in en rond je gebouw. Vanaf 2032 moet iedere gebouweigenaar over zo’n asbestinventaris + een asbestattest beschikken.

 

Twijfel je of jouw gevel- of dakplaten asbest bevatten? Naast deze simpele factoren is er maar 1 optie die absoluut uitsluitsel zal geven en dat is een onderzoek van een asbestdeskundige. Dankzij diens analyse ben je zeker of er daadwerkelijk asbest aanwezig is of niet. Vraag nu advies aan een asbestdeskundige!

 

Asbestplaten herkend: en nu?

Heb je zelf asbestplaten kunnen herkennen bij jouw woning door hun markering, structuur, …? Dan neem je het best snel contact op met een erkende asbest-expert. Die geeft je advies en doorloopt deze stappen:

 

 1. Asbestplaten inventariseren

  Je kan een asbestinventaris laten opmaken om helemaal in orde te zijn. Een erkend deskundige beschrijft alle asbestplaten en bekijkt de toestand van de materialen. In het inventarisrapport vind je ook adviezen voor een juist beheer of een correcte verwijdering.

 2. Asbestplaten verwijderen

  Als uit het onderzoek blijkt dat de platen niet veilig zijn, moet je ze laten verwijderen. In vele gevallen is het slim om een erkende asbestverwijderaar deze klus te laten klaren. Zo ben je op een veilige manier verlost van de asbesthoudende platen.

 3. Asbestplaten afvoeren

  Nu de platen veilig zijn verwijderd, moet je ze nog kwijt natuurlijk. Een asbestdeskundige kan de 2 soorten asbest op een correcte manier verpakken en afvoeren naar het dichtstbijzijnde geschikte recyclagepark.

 

Kosten asbestplaten verwijderen

De kosten om asbest te herkennen en te laten verwijderen hangen af van enkele factoren zoals de hoeveelheid en de plaats van de platen. Onderstaande tabel geeft je een richtprijs per vierkante meter:

 

UitvoeringSpecificatieGemiddelde prijs (excl. btw)
AsbestinventarisDestructief€ 650 à 1.500
Niet-destructief€ 100 à 600
Asbestplaten verwijderen1 - 10 m² € 500 à 675
11 - 20 m² € 700 à 800
21 - 30 m² € 750 à 850
31 - 50 m² € 800 à 975
Asbest afvoerenper 100 kg€ 20 à 25

 

Wil je de totale prijs weten om jouw asbestplaten weg te krijgen? De prijzen om asbest te herkennen en te verwijderen kunnen verschillen van expert tot expert. Vergelijk daarom zeker meerdere offertes bij erkende asbestbedrijven en kies voor het beste voorstel. Start je aanvraag hier.

 

Verlaag je kosten dankzij premies & financiële voordelen!

De Vlaamse overheid biedt subsidies en maatregelen aan om je te ondersteunen bij de asbestwerken. Verder loont het ook de moeite om bij je gemeente te informeren of je aanspraak maakt op een premie voor asbestverwijdering. Lees zeker meer over de mogelijke premies voor asbestwerken!

 

 

asbestplaten verwijderen

 

Waarom asbest-expert inschakelen?

Controleer en verwijder je je platen liever zelf ? Dat kan als het gaat over hechtgebonden asbestmaterialen. Maar om absoluut zeker te zijn, kan je een asbestdeskundige inschakelen. De expert kan op een professionele en veilige manier de asbestplaten herkennen en wegnemen. En dat heeft extra voordelen:

 

 • Veilig verwijderen: de specialisten kunnen een inventaris opstellen en asbestplaten verwijderen met de nodige voorzorgsmaatregelen. Je houdt op die manier jezelf en je omgeving veilig en je komt niet in contact met vrijgekomen asbestvezels.
 • Nauwkeurig uitvoeren: een erkende expert verwijdert voorzichtig de materialen en kan ze op een veilige en correcte manier inpakken en afvoeren. Alles verloopt volgens de regels en je moet je geen zorgen maken over bijkomende gevaren.
 • Wetgeving: door de werken met een ervaren bedrijf aan te pakken, ben je zeker in orde met de Vlaamse wetgeving hieromtrent. Denk aan de verplichte inventaris en het asbestattest dat je na afloop krijgt. Met deze attesten ben je al helemaal in orde voor de verplichtingen vanaf 2032.
 • Financiële voordelen: als je de asbesthoudende materialen laat verwijderen door professionals heb je niet alleen recht op premies. Je betaalt op de totale kosten slechts 6% btw in plaats van 21%.

 

Asbestplaten herkennen en verwijderen? Vul je gegevens in onderaan en ontvang meerdere offertes van erkende asbest-experts actief in je buurt:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven